Yoga este asemenea mitologiei grecesti: plina de povesti. Unele cu talc, altele cu umor, toate fascinante. Fiecare postura are o poveste a ei si este dezvaluita pe parcursul unei clase. Clasa si povestea. Duminica trecuta a fost povestea din spatele Cocostarcului (Bakasana in sanskrita).
Aceasta postura este una dintre acelea care ne fascineaza vizual. Face parte din categoria “arm balancing”, motiv pentru care intareste atat bratele, cat si organele abdominale. Coloana este extinsa la capacitate maxima si, executata in mod regulat, contribuie la flexibilitatea acesteia. Totodata, cultiva puterea de concentrare, echilibrul si coordonarea. Postura seamana cu un cocostarc care bea apa. De unde si pana unde, te invit sa descoperi mai jos.
Mahabharata, cea mai lunga creatie epica din literatura universala, este elementul fundamental al mitologiei hinduse si inseamna Marele razboi al clanului Bharata. Subiectul il constituie lupta a doua familii pentru suveranitate. Pe parcursul acesteia sunt dezbatute scopurile principale ale oamenilor (artha – intentie, kama – satisfactie, dharma – obligatie, moksha – eliberare) si incearca sa se explice relatia dintre individ, societate si karma.
Intr-o zi, fratii celor doua familii rivale se intrec in aruncatul sulitei si decid ca, cei care urmeaza sa piarda, sa fie exilati in padure timp de 12 ani. Asa ajung cei 5 frati din clanul Pandavas sa se retraga in munti. Satuli de caldura si cutreierat vai si dealuri, pornesc intr-una din zile in cautarea unui lac pentru a-si domoli setea. Bucurosi de gasirea acestuia, in timp ce se grabesc catre el, aud, de nicaieri, o voce care-i avertizeaza:
- “Daca bei apa din lac, vei muri.”
Fratele cel mic nu da ascultare, se grabeste, bea apa si… moare. Cel mijlociu il urmeaza in ciuda faptului ca vocea repeta acelasi mesaj si pentru el. Nu ia mult timp si moare si el. Asa si cu urmatorul pana cand ramane doar fratele cel mare, care era si rege. Cutremurat de realitatea la care era martor, zareste in lac silueta unui cocostarc. Acesta ii spune:
- “Eu sunt cel care ti-a omorat fratii. Daca vrei sa ii readuci la viata, raspunde-mi la urmatoarele intrebari. Eu voi decide la final daca raspunsurile tale vor fi pe masura.”
Prima intrebare:
- “Ce se mai intampla prin lume?”
La auzul acestei intrebari, regele, in loc sa-l puna la curent cu situatia economica sau cu ultimul dezastru natural, ii raspunde:
- “In lume se adanceste ignoranta cu care oamenii isi traiesc viata. Acestia s-au deconectat de la sursa lor interioara si sufera tare din cauza acestui fapt.”
Cocostarcul, surprins de raspunsul rimit, continua cu a doua intrebare:
- “Care e cel mai surprinzator lucru din lume?”
In loc sa raspunda Taj Mahal sau piramidele din Egipt, regele raspunde:
- “Moartea este cel mai surprinzator lucru din lume pentru ca, desi ea este peste tot in jurul nostru, credem ca noua nu ni se va intampla. Aceasta imposibilitatea de a accepta moartea, ne creste ignoranta si ne abate de la a ne trai viata pe deplin.”
- “Care este calea cea dreapta?”
- “Calea cea dreapta este a celor care au atins realizarea sinelui, a celor care vorbesc marile adevaruri simple ale vietii. Inconjurandu-ne de mesajele lor, ni se impregneaza si noua energia acestora”, raspunde regele.
- “Cine este fericit in lume?”
- “In lume este fericit cel care si-a achitat toate datoriile karmice. In yoga, iluminarea este atinsa doar de cei care isi inchid ciclul karmic.”
Multumit de raspunsurile primite, cocostarcul se prezinta ca fiind regele Mortii. Ii readuce regelui fratii la viata si le potoleste setea de apa.
Aceste 4 intrebari sumarizeaza calea yoga. Si aceasta incepe cu primul pas: conectarea la noi insine, la inteligenta noastra interioara. Cu cat facem acest lucru mai des, cu atat ignoranta incepe sa dispara usor usor si incepem sa vedem realitatea asa cum este, nu cum am dori sa fie. Ajungem sa traim in momentul prezent si sa ne conectam la intuitia noastra, care ne ghideaza clipa de clipa. Cu cat ii dam mai mult ascultare, cu atat devenim mai integri si ne gasim pace si echilibru in toate momentele vietii, asemenea regelui care nu si-a pierdut cumpatul in fata mortii fratilor lui. Aceasta este invitatia Cocostarcului: regasirea echilibrului cand viata nu este cum ne-am dori noi sa fie.