Cele 100 lucruri de care avem nevoie pentru a inversa încălzirea globală

Dana Marin decembrie 30, 2017 0 comments 0

De Adele Peters

În ultima sa carte, Drawdown (Punctul de turnură), Paul Hawken pretinde că a întocmit o listă definitivă a celor mai eficiente strategii globale de reducere a emisiilor. Nu disperați: sunt perfect realizabile.

Dacă ați citit ceva despre schimbarea climei, nu e greu să vă convingeți că am încurcat-o.

De exemplu, iată doar câteva din cele mai cunoscute avertizări apocaliptice recente: în ianuarie, o bucată de gheață aproximativ de două ori mai mare decât Central Park s-a desprins dintr-un ghețar din Antarctica; în interval de câteva luni, este probabil să-i urmeze o altă bucată mai mare decât Rhode Island. Până în anul 2100, nivelul mării ar putea creşte cu trei metri. Cu mult înainte, probabil peste circa 15 ani, seceta și bolile legate de schimbările climatice ar putea începe să ucidă mai mult de un sfert de milioane de oameni anual.

“Dacă i-am da cuiva o bucată de hârtie și i-am spune ‘Enumeră cele mai importante zece soluții, în orice ordine,’ nimeni n-ar răspunde corect.”

Scara problemei ne este familiară, dar amănuntele soluției, nu. Chiar și pledoariile în favoarea convenției de la Paris, prima înțelegere mondială cuprinzătoare asupra climei, nu merg suficient de departe pentru a putea ține sub control fenomenul încălzirii. Unii activiști pentru climă încep să organizeze grupuri de suport pentru a se ocupa de propria lor anxietate. Pentru public, sentimentul de neputință provoacă evitare și, uneori, negare. Mai ales cu un partid de guvernământ care neagă schimbările climatice, se pare că nu există speranțe.

Dar este posibil ca o nouă carte să schimbe această situație– și să servească drept plan pentru cele ce urmează dacă guvernul Statelor Unite (și comunitatea globală) încep să se concentreze în mod agresiv pe schimbarea viitorului climei. Cel mai cuprinzător plan propus vreodată pentru a inversa încălzirea globală, analizează în detaliu cele efectiv necesare nu doar pentru a stopa încălzirea globală, ci și potențial pentru a începe să o inversăm. Pentru a o crea, o echipă de cercetători a petrecut doi ani examinând date legate de cele 100 cele mai importante modalități de a reduce sau opri emisiile, și a calculat cât de mult vor putea obține aceste soluţii în următoarele trei decade.

Dacă principale 80 de soluții vor fi desfășurate în mod combinat, agresiv, între 2020 și 2050, ar putea conduce la ceea ce pare a fi fenomenul denumit în carte punctul de turnură (drawdown): punctul la care concentrația gazelor de seră în atmosferă începe să scadă an de an și punctul începând de la care putem să evităm cele mai grave (dar desigur, nu toate) dintre daunele pe care schimbările climatice le-ar putea provoca mediului, sistemului alimentar și civilizației umane.

ATINGEREA PUNCTULUI DE TURNURĂ

Noua carte ia în considerare două tipuri de soluții care ar putea duce la scăderea concentrației atmosferice: tehnologii și practici care pot evita emisiile comparativ cu afacerile, ca de obicei, și cele cum ar fi plantarea de copaci sau pășunatul gestionat, care folosește vitele pentru a readuce ierburile indigene, și care pot ajuta la absorbția unei cantități mai mari de CO2. Folosind cele mai bune date disponibile, fiecare soluție a fost modelată în trei scenarii, fiecare cu o scară de adoptare din ce în ce mai agresivă.

Scenariul “plauzibil” pare a fi o cale optimistă, dar oarecum conservatoare de adoptare a fiecărei soluții (se consideră de exemplu că deplasările pe bicicletă vor crește de la rata globală curentă de 5,5% din deplasările urbane la 7,5% până în 2050). Scenariul “punctului de turnură” ridică nivelul de complexitate al soluțiilor. Scenariul final, denumit “optim,” ia în considerare potențialul maxim al soluțiilor, cum ar fi adoptarea unei energii 100% curate, regenerabile. Fiecare scenariu listează soluțiile după impactul potențial al acestora.

“Trebuie să ajungem la zero emisii la scară globală.”

Cele mai eficiente soluții nu sunt în mod obligatoriu ușor de prezis deoarece acest tip de comparație comprehensivă este nouă. “Dacă i-am da cuiva o bucată de hârtie, și i-am spune ‘Enumeră cele mai importante zece soluții, în orice ordine, nimeni n-ar răspunde corect,” spune Hawken. “Nimeni.”

Citiți mai multe aici: Fast Company

Adaugati un comentariu

Categorii articole

Newsletter Urban Yoga

Introduceti adresa de email: